Nova modularna puška M19 Zastava oružje

Modularna automatska puška M19
Modularna automatska puška M19

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila naša fabrika, usvojena je u naoružanje Vojske Srbije. Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, pogodno za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila. U zavisnosti od zadatka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm.

Razlog za uvođenje novog kalibra je što metak 6,5×39 mm ima niz balističkih prednosti u odnosu na metak 7,62×39 mm koje omogućavaju znatno veći domet, kao i veću efikasnost i probojnu moć na svim daljinama, a istovremeno je moguće zadržati sve vitalne delove puške i samo zamenom cevi i okvira preći na drugi kalibar.

Puška M19 bazirana je na sistemu pozajmice barutnih gasova – sistem “Kalašnjikov” i izuzetno je funkcionalna i pouzdana u svim ekstremnim klimatskim i terenskim uslovima. Implementirani su delovi od polimernih materijala. Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima – dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m.

Promocija Modularne automatske puške M19 6,5/7,62 mm Zastava oružje održana je početkom avgusta na strelištu u Nikincima. Detaljan prikaz ove promocije dat je na sajtu Ministratsva odbrane Republike Srbije http://www.mod.gov.rs/cir/16290/nova-modularna-puska-6-5-7-62-mm-u-naoruzanju-vojske-srbije-16290

Bookmark the permalink.

Comments are closed.